Ajankohtaista

Yle uutiset: Turvatolppa tuo välituntivalvojan paikalle tarvittaessa – kiusaamista ehkäisevä keino on niin tehokas, että se tekee itsensä tarpeettomaksi

23.05.2023

Kaksi tamperelaista koulua ehkäisee kiusaamista jatkossa vilkkuvin valoin ja teknologian avulla. Aiemmin tolppaa on kokeiltu Seinäjoella.

Yle 22.5.2023 Oskari Räisänen

Videoklippi julkaistu Ylen pääuutislähetyksessä 22-5-2023

Kun ruokavälitunti alkaa, Tampereen Raholan koulun piha täyttyy nopeasti 4.–6.-luokkalaisista.

Haastattelua tehdessä koulun katolla pauhaa kaksi painepesuria, ja kun välituntileikit vielä alkavat, pihan valtaa melkoinen hälinä.

Vaikka kaksi huomioliivein varustettua välituntivalvojaa tarkkailee koulun pihaa, kaiken metakan seassa jotain tärkeää voi jäädä huomaamatta.

Siksi pihalla nököttää nyt välkkyvaloilla ja hälytyspainikkeella varustettu liikennemerkki.

– Tästä napista kun painaa, niin valvojille tulee noihin koneisiin hälytys. Tuolla on myös tommoiset valot, valkoinen ja punainen, osoittaa neljäsluokkalainen Joona Rytökari turvatolpan kylttiä.

Mutta minkä vuoksi tällainen tolppa on koulun pihalle asennettu?

– Että säilyttäisiin mahdollisilta vaaratilanteilta ja jos tulisi muun muassa jotain ulkopuolisia tai kiusaamiskohtaamisia, niin saataisiin mahdollisimman nopeasti välitettyä aikuiselle se tieto, sanoo niin ikään neljännellä luokalla oleva Aava Virtanen.

Vastauksessa kiteytyy turvatolpan ydinajatus – saada tieto kulkemaan helposti ja nopeasti aikuiselle.

Lue koko juttu Ylen sivuilta