Ajankohtaista

Tekniikan maailma: Hirvikolareita estävää automaattista varoitusjärjestelmää testattiin valtatie 19:llä – Tässä ovat tulokset

30.11.2022

TM Niko Rinta

Etelä-Pohjanmaalla alkoi syksyllä 2021 uuden autoilijoita eläimistä varoittavan turvaratkaisun kokeilu. Välkky-järjestelmä kertoo reaaliajassa mahdollisesta riistaeläinvaarasta valtatiellä 19 noin yhdeksän kilometrin pituisella tieosuudella välillä Luopajärvi–Rengonharju.

Järjestelmän anturit tunnistavat hirvieläimen riista-aidan aukkokohdassa ja laukaisevat Varo hirvivaara -merkkien yhteydessä olevat varoitusvalot vilkkumaan autoilijoille pariksi minuutiksi. Lisäksi käytössä ovat hirvieläinvaara­-alueilla aamu- ja iltahämärässä vilkkuvat liikennemerkit ja etäohjattava, kääntyvä nopeusrajoitusliikennemerkki. Se näyttää alennettua nopeusrajoitusta hirviriskin ollessa suurimmillaan. Nopeuden laskeminen esimerkiksi 100 kilometristä 80 kilometriin tunnissa vähentää vakavia onnettomuuksia 16 prosentilla.

SUOMESSA SATTUU vuosittain noin 2 000 hirvikolaria ja riistaonnettomuuksia on ollut viime vuosina keskimäärin noin 13 000.

Kokeilun tieosuudella hirvikolarien määrä laski hieman. Pilottiaikana lokakuusta 2021 marraskuuhun 2022 tieosuudella tapahtui kuusi hirvikolaria, kun vastaavana aikana 2019–2020 kolareita oli kahdeksan ja vuosina 2017–2018 peräti 14.

”Riistaeläinkolarien määrään vaikuttavat monet asiat. Yksi tärkeimmistä on hirvikannan pieneneminen noin 20 prosenttia vuodesta 2017. Pilotin aika, noin vuosi, on lisäksi melko lyhyt aika vetää johtopäätöksiä vaikuttavuudesta. Tilastoja pitää analysoida hieman tarkemmin”, sanoo Etelä-Pohjanmaan ely-keskuksen liikenneturvallisuusvastaava Kjell Lind tiedotteessa.

RIISTAVAROITUSJÄRJESTELMÄN on kehittänyt Innotrafik, ja kokeilu on tehty yhteistyössä Etelä-Pohjanmaan ely-keskuksen ja Suomen Riistakeskuksen kanssa.

Lue koko juttu Tekniikan maailmasta