Ajankohtaista

TM: Hirvikolareita estävä automaattinen varoitusjärjestelmä käyttöön myös Valtatie 12:lla – Reaaliaikainen varoitus tulee ensi vuonna

16.12.2022

TEKNIIKANMAAILMA

Kuuden kilometrin pituiselle osuudelle Pirkanmaan Turuntietä asennettiin eilen torstaina riistavaroitusjärjestelmä. Aiemmin Etelä-Pohjanmaalla testattu ratkaisu otettiin käyttöön Valtatie 12:n tieosuudella Pohjanloukko–Tynnyrkiventie.

Tieosuuden keskiosassa ja molemmissa päissä on etäohjattavat hirvi- ja kaurisvaroitusmerkit, jotka vilkkuvat aamu- ja iltahämärässä hirvieläinkolaririskin ollessa suurimmillaan.

LUE MYÖS: Hirvikolareita estävää automaattista varoitusjärjestelmää testattiin valtatie 19:llä – Tässä ovat tulokset

Kokeilun tavoitteena on autoilijoiden tarkkaavaisuuden herättäminen ja riistaeläinkolareiden vähentäminen. Suomessa sattuu vuosittain noin 2 000 hirvikolaria ja riistaonnettomuuksia on ollut viime vuosina keskimäärin noin 13 000.

VÄLKKY-RIISTAVAROITUSJÄRJESTELMÄ on kolmiosainen: Nyt asennettu optimaalinen varoitus varoittaa ennakkoon autoilijoita aamu- ja iltahämärän aikaan, jolloin hirvien ja valkohäntäpeurojen tien ylityksiä tapahtuu eniten.

Ensi vuoden alussa otetaan käyttöön reaaliaikainen varoitus hirviaidan aukkokohdassa, jolloin autoilija saa ennakkoon varoituksen tielle tulevasta hirvestä.

Tienpitäjän tärkeimmät keinot eläinonnettomuuksien välttämiseksi ovat varoittaminen liikennemerkeillä, riista-aitojen rakentaminen, tienvarsien tehostettu raivaaminen näkyvyyden parantamiseksi ja ajonopeuksien alentaminen. Onnettomuuksien ehkäisyyn on käytetty myös eritasojärjestelyitä, pelottimia ja houkuttimia.

Paikallisten riistanhoitoyhdistysten koordinoiman Suurriistavirka-avun (SRVA) tehtävätilaston perusteella hirvikolarien määrä tieosuudella on pienempi kuin kohtaamiset valkohäntäpeurojen ja kauriiden kanssa. Kuluvan vuoden aikana tieosuudella on tosin tapahtunut useita valkohäntäpeurakolareita.

”Riistaeläinkolarien määrään vaikuttavat monet tekijät. Valtatiellä 12 Sastamalassa ja Nokialla tapahtuu erittäin paljon valkohäntäpeuraonnettomuuksia. Hirvionnettomuuksia tapahtuu vähemmän, mutta niissä vakavan onnettomuuden riski on suurempi”, sanoo Pirkanmaan ELY-keskuksen Roosamari Leppälä tiedotteessa.

RIISTAVAROITUSJÄRJESTELMÄN pilottihanke toteutetaan yhteistyössä Pirkanmaan ELY-keskuksen, Suomen riistakeskuksen, Nokian kaupungin sekä kahden paikallisen metsästysseuran ja Innotrafikin kanssa.

Suunnittelu- ja konsultointiyritys Sitowise tekee vaikuttavuustutkimuksen varoitusmerkkien vaikutuksesta autoilijoihin, tulokset julkaistaan alkuvuodesta 2023. Pilotin aikana tuotetaan myös tietoa eläinten liikkeistä ja onnettomuuksista metsästysseura Totin Erä ry:n avustuksella.

”Riista-aidan aukkokohdissa näkyy jatkuvasti eläinten jälkiä”, kertoo Totin Erä ry:n toiminnanjohtaja Jari Pietilä. Hän hoitaa SRVA-tehtäviä myös laajemmalla alueella.

”Pohjanloukon peltoaukealla on riista-aidan aukkokohdissa tapahtunut useita peuraonnettomuuksia. Peurakin on yllättävän iso eläin, joten autoilijoiden on syytäkin olla tarkkaavaisia.”

VÄLKKY-JÄRJESTELMÄÄ ON aiemmin testattu Valtatie 19:llä. Kokeilun tieosuudella hirvikolarien määrä laski hieman. Pilottiaikana lokakuusta 2021 marraskuuhun 2022 tieosuudella tapahtui kuusi hirvikolaria, kun vastaavana aikana 2019–2020 kolareita oli kahdeksan ja vuosina 2017–2018 peräti 14.

Seuraavaksi Välkky-hanketta on tarkoitus laajentaa Valtatie 11:lle Killerinaukion kohdalle, jossa tapahtuu paljon hirvionnettomuuksia.