Ajankohtaista

Yle: Auttaako liikennemerkin välke vähentämään kolareita? Riskialttiilla tienpätkällä testataan uudenlaista varoitusjärjestelmää

17.12.2022

Valtatie 12:lla kokeillaan uudenlaista riistavaroitusjärjestelmää. Kuuden kilometrin matkalle Nokialla on asennettu valovilkuilla tehostetut hirvi- ja kaurisvaroitusmerkit.

17.12. KATRI TAPOLA YLE


Neljä hämärän aikaan vilkkuvaa liikennemerkkiä hoksauttaa autoilijoita suurimman riskin aikaan hirvieläimistä. Merkkejä on kaksi kumpaankin kulkusuuntaan.

Tarkempi paikka on maanteiden 13769 Tolpantie ja 2992 Tottijärventien välillä, valtatiellä 12 Nokialla, lähellä Sastamalan rajaa.

Välkky-riistavaroitusjärjestelmän pilottihankkeen tarkoituksena on vähentää riistaeläinkolareita autoilijoiden tarkkaavaisuutta lisäämällä ja löytää keinoja turvallisuuden parantamiseksi.

– Haemme kokemuksia onnettomuusalttiiksi koetuista paikoista, kertoo Pirkanmaan ely-keskuksen liikenneturvallisuusasiantuntija Roosamari Leppälä.

Merkin vilkunta perustuu riistakeskuksilta ympäri Suomea kerättyyn tietoon.

– Tiedämme täsmällisesti esimerkiksi tässä Tottijärvellä koska täällä liikkuu hirvieläimiä. Tämä järjestelmä varoittaa suuresta eläinvaarasta silloin kun se on aktiivisimmillaan, kertoo Innotrafikin tuotevastaava Jouni Hänninen.

Juuri käynnistyneessä pilotissa on mukana ely-keskuksen ja Innotrafikin lisäksi Nokian kaupunki, kaksi paikallista metsästysseuraa ja Suomen riistakeskus.

Kokeilupaikaksi valikoitui selkeästi riskialtis tieosuus
Sarkolan riista-aita rakennettiin valtatie 12:lle muutama vuosi sitten. Sen jälkeen hirvieläinten kulkureitti on siirtynyt muutaman sadan metrin päähän riista-aidan jälkeen pohjoiseen.

– Tässä on nyt selkeä pistemäinen onnettomuuksille altis paikka, josta varoitetaan riista-aidan päässä, Roosamari Leppälä kertoo.

Hankkeen ensivaiheessa kokeillaan samanaikaisesti kahta erilaista varoitusta, hirvi- ja valkohäntäpeuraoptimointia.

Viereisellä peltoaukealla varoittaa kaurismerkki. Sillä alueella tapahtuu Leppälän mukaan hyvin paljon valkohäntäpeuraonnettomuuksia, mutta viimeisen viiden vuoden aikana ei yhtään hirvionnettomuutta.

Pirkanmaalla on verrattain paljon hirvivaara-alueita.

– Karkeasti ottaen vuosittain tapahtuu 1 500 hirvieläinonnettomuutta. Nyt onneksi ollaan laskusuunnassa, sanoo Leppälä.

Hirvikolareiden välttämiseen on monia keinoja
Keinoja hirvikolareiden välttämiselle on monenlaisia, mutta valovilkkusysteemi on selkeästi halvimmasta päästä, muistuttaa Innotrafikin tuotevastaava Jouni Hänninen.

– Riista-aita maksaa noin 50 000 euroa kilometriltä. Tämän varoitusjärjestelmän hinta kokonaisuudessaan on alle 10 000 euroa.

Hännisen mukaan vilkkuva varoitusmerkki tukee hyvin jo olemassa olevia toimenpiteitä, tavallisia hirvivaroitusmerkkejä, teiden pientareiden raivausta ja riista-aitoja.

– Kaikki keinot yhdessä nostavat turvallisuusvaikutuksen todella korkealle.