Ajankohtaista

Tampereella kokeillaan valaistuja suojatiemerkkejä kuudella suojatiellä – sijoitetaan koulureiteille

29.09.2022

Kaupunki saa vuosittain yli sata ilmoitusta turvattomina pidetyistä suojateistä.

Yle uutiset / Pasi Punkari 29.9.2022

Tampereella kokeillaan kuudella suojatiellä uudentyyppistä valaistua suojatiemerkkiä.

Suojatiemerkissä syttyy valo jalankulkijan lähestyessä suojatietä, jolloin autoilija havaitsee jalankulkijan helpommin pimeällä. Älykäs liikennemerkki toimii hämäräkytkimellä ja sensoreilla.

Liikennemerkit sijoitetaan koulujen välittömään läheisyyteen tai koulureitille. Suojatiemerkkejä löytyy Vuoreksen, Isokuusen, Leinolan, Olkahisten ja Kalkunvuoren koulujen läheisyydestä sekä Iidesranta-kadulta. Merkit on asennettu paikoilleen tällä viikolla.

– Me saamme kaupunkilaisilta vuosittain 150 ilmoitusta suojateistä, joita pidetään turvattomina, kertoo liikenneinsinööri Heljä Aarnikko Tampereen kaupungilta. Tampereella on monta tuhatta suojatietä.

Aarnikko pitää valaistua suojatiemerkkiä sopivana erityisesti ydinkeskustan ulkopuolella oleviin kohteisiin. Esimerkiksi Sammonvaltiellä on suojateitä, joissa ei ole hidasteita tai liikennevaloja.

Vuosittain korotuksia ja hidasteita erityisesti koulujen ympäristöön
Nyt alkava liikennemerkkikokeilu on mielenkiintoinen myös siinä mielessä, että vilkkuva merkki on merkittävästi halvempi ratkaisu kuin liikennevalot tai rakennetut hidasteet.

Kaupungilla odotetaan mielenkiinnolla, millaista palautetta vilkkuvista suojatiemerkeistä tulee liikenteestä.

Vuosittain Tampereella toteutetaan kymmeniä liikenneturvallisuutta parantavia toimenpiteitä kuten korotettuja liittymiä, korotettuja suojateitä ja hidasteita.

– Ajohidasteiden tavoitteena on taata jalankulkijalle turvallinen kadun ylitysmahdollisuus. Huomiota on kiinnitetty erityisesti koulujen lähiympäristöön, kertoo Heljä Aarnikko.

Pimeän ajan alkaessa heijastin on halpa henkivakuutus. Kaikista jalankulkijoiden kuolemantapauksista puolet tapahtui pimeällä tai hämärässä.

Liikenneturvan seurantojen mukaan kuitenkin vain joka toinen jalankulkija käyttää heijastinta.