Ajankohtaista

Yle uutiset: Palkittu Välkky pienentää suojatieonnettomuuksien riskiä

04.01.2016

Palkittu Välkky pienentää suojatieonnettomuuksien riskiä – "Toimii kuin virtuaalitöyssy"

Sinivalkoiset led-valot kiinnittävät autoilijan huomion ja hillitsevät kaasujalkaa. Suomalaiskeksintö kiinnostaa myös maailmalla.

Liikenne

4.1.2016

Yle Uutiset Pirkanmaa: Älytekniikka vähentämään liikennekuolemia

Kun jalankulkija tai pyöräilijä tulee suojatien alueelle, sensorit tunnistavat hänet ja sinivalkoinen led-valo alkaa välkkyä.
  • Elina Nieminen

Suojatien turvallisuuden parantamiseen Tampereen Sepänkadulla ei mene kuin vartti. Siinä ajassa ehtii asentaa yhden Välkky-havainnekapseliparin kummallekin puolelle tietä, suojatienmerkin varteen.

Kun jalankulkija tai pyöräilijä tulee suojatien alueelle, sensorit tunnistavat hänet ja sinivalkoinen led-valo alkaa välkkyä.

– Autoilija näkee suojatielle astuvan jalankulkijan jo kaukaa ja ehtii hiljentää vauhtia. Tämä on se avainasia, jolla vältetään suojatieonnettomuuksia, sanoo Välkyn keksijä, tamperelaisen InnoTrafikin tuotevastaava Jouni Hänninen.

Pomppuefekti puuttuu

Liikenneviraston hyväksymä tehostemerkki on ollut käytössä nyt jo yli kuusi vuotta. Destian ja Siton tekemän pitkäaikaistutkimuksen mukaan sen on todettu vähentävän suojatietä lähestyvien ajoneuvojen nopeuksia ja kuolemaan johtavia suojatieonnettomuuksia.

– Suojatieonnettomuuksien vähentäjänä Välkky on yhtä tehokas kuin töyssy, mutta siinä ei ole töyssyn pomppuefektiä, Hänninen kertoo.

– Eli tämä on tämmöinen virtuaalitöyssy.

Välkkyjä käytetään turvaamaan liikennevalottomia suojateitä esimerkiksi koulujen ja vanhustentalojen lähistöllä. Tehostemerkki tuo turvallisuutta myös mutkan tai kulman takana oleville suojateille.

Kilpailuvoitto avasi USA:n markkinat

Kotimaan markkinoiden lisäksi Välkky on herättänyt kiinnostusta maailmalla. Tuote voitti viime vuonna San Franciscossa järjestetyn kovatasoisen kilpailun, jossa haettiin ratkaisuja suojateiden turvaamiseksi. Voiton myötä markkinat Yhdysvaltoihin ovat avautumassa. Eurooppaan kapseleita on viety jo muutaman vuoden ajan.

– Tämä on kustannustehokas tuote asiakkaalle. Se saa virtansa akustosta, jonka toiminta-aika on noin kolme vuotta ja joka kestää yli 50 asteen pakkasen, Jouni Hänninen kertoo.

– Liikenteen lisäksi Välkylle on löytynyt markkinoita myös teollisuudesta. Valot varoittavat nostureista ja trukkiliikenteestä ja niitä on käytetty myös junankulun valvonnassa.